fredag 29 april 2016

Cytostatika!

Det finns en mängd olika sorters cytotatiska till de olika sorters cancer. Första diagnosen visade att det var en sällsynt cancer så jag skulle få en behandling på tisdagar, den var gjord av enbär. Kommer inte ihåg vad den heter. Jag fick ha på mig en ismössa för minska hårförlusten. Men den behandlingen hann jag bara få en gång för sen fick jag rejäl infektion och blev inlagd två veckor. 
Den andra diagnosen visade att jag hade fått germinall cellstumör, dysgerminom. 
Då fick jag istället denna Bleomycin, Etoposid, Karboplatin den första omgången. En av cyto kunde jag bara få tio gånger. Jag fick vara inlagd i fem dagar och fick cyto varje dag under ca 6 timmar. Jag mådde hyfsat bra under tiden jag fick behandling. Första veckan efteråt var jag stort sett nästan sängliggande och kunde inte göra så mycket. Lite ofint men jag kräktes två gånger. Andra veckan var det bättre. Sen var dags för liten behandling och då fick den bara nån timme. Tredje veckan var ännu bättre. Sen var det dags igen för stora behandlingen under fem dagar.
Till slut kunde jag inte få denna cyto längre utan blev istället denna kompo Etoposid, Cisplatin, Ifosfamid, Mesna. Då fick även denna gången vara inlagd i fem dagar och behandlingen var längre ca 10 timmar. Här fick jag koll hur mycket jag kissade och hur mycket jag drack. Blåsan kunde påverkas av cyto. Och de sa att jag skulle säga till om jag fick hallucinationer, det fick jag aldrig. 

Jag tyckte var bra att inte läsa all biverkning man kunde få men jag läste efteråt, oj säger jag bara. Om du är nyfiken kan man kolla på faser. Jag tog biverkning som de kom och frågade de goa sjuksköterskorna. De biverkningar jag fick var trötthet, illamående, pigment förändringar, tappade all hår på kroppen, tappade naglarna, huden flagnade på händerna, ömma fingertoppar, orkeslöshet och värderna går neråt för sen jobba uppåt igen.

Jag fick åka till vårdcentralen och ta prover med jämna mellanrum för att koll på värderna, de vita blodkropparna och trombocyterna osv. Ju mer cyto jag fick ju längre tid tog det för kroppen att återhämta sig så värderna blir bra igen. Jag fick ta nivestim sprutor under några dagar för att hjälpa benmärgen bilda nya blodceller, stort sett efter varje behandling. Jag hade tur med att få infektioner, fick det två gånger och då fick vara inlagd för få antibiotika i dropp. När jag hade väldigt dåligt immunförsvar vara det bara att stanna hemma och fick ha en egen toalett hemma hos mamma. Så fort man fick feber var det bara att ringa och åka in till sjukhuset. Det som lurar mest är ju mina egna bakterier. Trots allt så gick det bra. 


En bild på när jag fick behandling och efter frisör besöket då håret rakades av.

Kramar till dig med kärlek💕

torsdag 7 april 2016

Tacksam!


Jag fick blodtransfusion många gånger under tiden jag var sjuk i cancer. Visst var det läskigt med påse med blod från någon människa där ute och som gick in till min kropp genom en tunn slang, men det gjorde gott för kroppen och jag blev mycket piggare. Fick det när jag hade rejäl infektion i kroppen, efter varje behandling för det tog hårt på kroppen och även efter operationen. Som lägst hade jag nog 70-80, normalt som kvinna ska man ligga på 110-120. Är väldigt tacksam att det finns blodgivare i vårt land. Fick även trombocyter några gånger. En gång låg jag inne på Sahlgrenska för jag hade en infektion för jag hade inget immunförsvar. Och de letade efter orsaken. Läkaren blev orolig för hon såg mina fläckar på hunden och trodde det var blåmärken men lugnade ner henne sa det var pigmentfläckar efter cellgifterna. Som det kan bli.

Blodet består av:

  • Röda blodkroppar (erytrocyter) som innehåller hemoglobin. Hemoglobinet transporterar syret från lungorna. Det innehåller också järn.
  • Vita blodkroppar (leukocyter) som deltar i kroppens försvar mot infektioner och i bildandet av antikroppar.
  • Trombocyter, som också kallas blodplättar. De medverkar till att blodet koagulerar (stelnar).
  • Plasma, som består av salter, vatten och äggviteämnen.

https://geblod.nu



Kramar Liselott💕