tisdag 16 januari 2018

Rökelse!


In action as a deacon with incense. 

Även om det verkar som hokus pokus och förekommer sällan i svenska kyrkan. Rökelse är väldigt fint och stark symbol, på Jesus tid var det dyrare än guld. Rökelse har använts i den kristna kyrkans gudstjänst sedan tidig medeltid och symboliserar de uppstigande    bönerna men även ”evangeliets väldoft”. Rökelsen kan även symbolisera en förbindelselänken mellan människan och Gud, när Guds ängel visar sig för Sakarias när han tänder rökoffret i templet och han får veta Guds vilja, Luk 1.

I uppenbarelseboken står det att rökelsen är de heligas böner. Rökelsen stiger upp till himlen, så stiger våra böner upp till Herren. Rökelsen sprider sig i kyrkorummet, så skall doften av evangeliet spridas sig i världen, även våra goda gärningar som kristusdoft.

Och när det tog boken föll de fyra varelserna och de tjugofyra äldste ner inför Lammet, var och en med en harpa och en guldskål fylld med rökelse, som är de heligas böner. Upp 5:8


Och en annan ängel kom och ställde sig vid altaret med ett rökelsekar av guld, och åt honom gavs mycket rökelse, som han skulle lägga till alla de heligas böner på det gyllene altaret inför tronen. Upp 8:3


Det är fint att vi kan få använda våra sinnen i bönen och när vi kommer inför Herren. och det doftar så gott, kanske det är så det doftar i himmelriket.


Många Kramar

Liselott