torsdag 13 juli 2017

Barn!?

Hej!

Det var ett tag sen jag skrev på bloggen. Jag har nu bott ett år i Halland och trivs så bra med min tillvaro.

Jag får då och då frågan om jag har en familj och barn, Nej, jag har inga barn. Visserligen är det inte så konstigt för det är en del av normen att ha barn osv. Visst jag skulle vilja ha barn men nu kan jag inte få barn pga cancer och fick ta bort allt. Men jag har haft tankar på inte skaffa barn också. Men nu när jag verkligen inte kan få barn så längtar jag nog lite efter litet barn och få vara en del av när det växer upp och att få följa barnet i livet. Jag har fyra syskonbarn som jag tycker väldigt mycket om. Att jag inte kan få barn tar jag med ro.

Det är tyvärr nästan tabu att prata om barnlöshet och viljan att inte skaffa barn.
Att vara barnlös kvinna är nog troligtvis det sämsta en kan vara i samhälle, det är världelöst nog att vara kvinna, men om du dessutom inte kan använda dina kvinnodelar till att producera fler människor. Samhället i stort sett går ut på att man har en familj eller par. Men det finns många singelhushåll, ca 37%, det är en del.

Så mycket sorg och styrka som finns hos dessa kvinnor, har jag sett i en grupp på facebook. Det finns också en utanförskap, som att alla i sin vänskapskrets har fått barn och där står man ensam kvar.
Det kan hända att nån kvinna slänger ut en kommentar, "När ska du skaffa barn", "det där förstår man inte för än man har fått ett barn", "Du är inte lika bra lärare om du inte har barn själv", "Du måste själv ha fött barn för att förstå" "Barn är inte så viktigt" (fast de pratar om sina barn hela tiden, det är oftas samtalet bland kvinnor som har barn). Eller att man misstar att hon är gravid och klappar på magen, när hon är bara lite rund om magen. 
Och ultraljudsbilder, morsdag osv allt som förknippas med barn och familj, för den som inte kan få barn kan bli helt knäckt, som verkligen längtar efter ett barn över hela sitt hjärta, och det är en sorg att bearbeta. Hon sörjer över det barn som aldrig blir till och även män går genom detta. 
Även självförtroende blir sämre för att man känner sig mindre värd som kvinna. De får hitta något annat som är meningsfullt i livet. Precis som sorg ska vara, att det tar sin tid och ska hitta sin plats i livets vardag, och man får lära sig hantera det på sitt sätt. Det finns olika vägar att skaffa barn idag, men ibland är det tyvärr stopp, för ibland blir inte livet som har tänkt det. 

Vi har olika uppgifter i livet. En del föder barn, en del väljer att inte skaffa barn och en del kan inte få barn fast de så gärna vill, ofrivillig barnlös.
Va snälla mot varandra för vi vet inte vad den andra har i sin ryggsäck.

Många Kramar
Liselott <3