onsdag 16 november 2016

Fatigue!

Det var märklig känsla efter den första behandlingen, kroppen var helt slutkörd. Jag orkade knappt sitta upp, låg mycket den veckan. Kommer det att bli bättre eller kommer det att vara så här? Låg kvar i sängen länge på morgonen. Orkade knappt duscha, tur att det finns pall att sitta på för det var skönt att sitta där medans vatten rinner ner på kroppen. Kroppen var så trött men huvudet ville göra saker och var pigg, märklig känsla. Men jag var även trött psykiskt för det var mycket att jobba med men just den perioden var det mer kroppen. Att orka ta sig genom dagen och bara ta hand om sig själv. Det var bara tillåta att det är så just nu och att det kommer att bli bättre. Som bara gå i trappor var tungt och kroppen kändes så tung då. Så här efterhand kan jag inte förstå att jag orkade åka på kristen konferens i Kungälv en hel dag, dagen efter jag fått cytotatiska i fem dagar. Men jag ville åka och kämpade på, och det gick bra. 

Det var lite bättre efter de andra behandlingar det var som kroppen vande sig viss dessa gifter, fast min kropp fick jobba hårt och det fanns en ständig trötthet som släpade efter. Det var ibland jag var riktigt less på detta, fick bara hålla ut och bita ihop. Och hoppas att det blir bättre. Det fanns bättre dagar då och då och jag orkade hitta på lite grejer för att fylla på med positiv energi. Det blev bättre småningom och jag har återhämtat fysiskt och pysiskt. Och är fri från cancer:)

Är lite osäker men jag kan nog känna av en viss trötthet, berodde vad jag gör. Gott att man inte har så mycket biverkningar kvar efter två år senare, förutom pigmentfläckar på nacken och andra små ställen på kroppen.
Här kommer en text om trötthet från Cancerfonden.

Trötthet (”fatigue”) vid cancer

Människor med cancersjukdomar drabbas mycket ofta av en särskild trötthet och kraftlöshet som är så överväldigande att det är svårt att få andra att förstå hur det känns. Den här tröttheten som har samband med sjukdomen och cancerbehandlingarna har ett särskilt namn: fatigue.

Fatigue är ett mycket vanligt symtom vid cancer. Man kan sova en hel natt och vara precis lika trött när man vaknar som vid sängdags. Det kan kännas helt oöverstigligt att gå uppför en trappa. Man orkar inte med vanliga hushållsbestyr eller andra vardagssysslor. Det kan vara totalt omöjligt att koncentrera sig på ett samtal. Det är inte säkert att det ens finns energi för aktiviteter som man älskar. Man kan känna en vilja att göra olika saker, men tröttheten gör det omöjligt.

Nästan alla cancerpatienter upplever fatigue i någon grad i samband med diagnos och behandling. Fatigue kan dessutom kvarstå lång tid efter att behandlingen avslutats. Studier visar att en del lever med fatigue många år efteråt.

Vad orsakar fatigue?

Fatigue orsakas av att många faktorer samverkar och ibland skapar onda cirklar. Här är några av dessa faktorer:

  • Cancersjukdomar kan påverka kroppens ämnesomsättning så att energiinnehållet i maten förbränns snabbare eller inte kan tillgodogöras fullt ut i kroppen. Det kan leda till att man går ned i vikt och/eller tappar ork.
  • Oro liksom illamående på grund av sjukdom och behandlingar kan göra att man förlorar aptiten samt äter och sover sämre. Man får inte i sig den näring och energi som behövs och blir mer kraftlös. Sömnsvårigheter bidrar också till att man får svårare att hantera oron, vilket leder till en ond cirkel.
  • Symtom och behandlingar kan göra att man rör på sig mindre än man brukar. Många orkar inte träna som vanligt. Även detta kan bidra till ökad trötthet.
  • Cancercellernas aktivitet påverkar kroppens immunförsvar och kan skapa en obalans i systemet så att det frisätts mer än normalt av en typ av ämnen som kallas cytokiner vilket kan kan bidra till fatigue.
  • Cancer och cancerbehandlingar kan orsaka blodbrist, anemi, som gör att man orkar mindre.
  • Cancerbehandlingar har ofta trötthet som en biverkan.
  • Cancerrelaterad smärta och illamående bidrar på flera sätt till fatigue. Exempelvis störs ofta sömnrytmen.
  • De psykiska påfrestningarna bidrar också. Depression i samband med cancer har också samband med fatigue, med liknande symptom. Fatigue i sig kan också leda till depression i och med att man inte orkar göra saker som vanligtvis ger mening i livet.              (Cancerfondens text)