onsdag 24 februari 2016

Hej på dig som läser min blogg!

Jag hittade för ett tag sen en bra artikel om att hitta sig själv. Det är konst att lära känna sig själv. Har aldrig varit så förtjust i självhjälpsböcker, går hellre till person som man kan prata med och som kan hjälpa en. 
Nu så ska jag ta tag i mitt liv och min vardag. Sen jag kom tillbaka till vardagen och jobbet efter fighten med cancern, så har jag inte trivs socialt eftersom jag inte hann få ett socialt liv innan jag blev sjuk på den nya orten. Jag vill ner till Halland där jag har allt. Ska söka till förskollärare utbildningen och flytta ner till Halland förhoppningvis och det känns riktigt bra så att jag får må bra igen och känna lite mer glädje i mitt liv. 
Kramar till er med kärlek och styrka
💕💗💕


Om den svåra konsten att lära känna sig själv
Ilse Sand (översättning Maria Store): ”Hitta nya vägar i känslornas labyrint” (Libris)
av Rolf Knutsson

 24 september 2013
Kultur
Det vimlar av självhjälpsböcker. Ofta undrar jag över deras möjligheter att påverka och förändra. Att läsa råden och lära av dem, men framför allt att förstå dem, det vill säga sin egen problematik, är ofta vanskligt. Men naturligtvis är det möjligt, även om en direktkontakt med en yrkesmänniska i allmänhet sannolikt tränger djupare och gör problematiken synligare. Men det är inte alla förunnat att vare sig ha råd eller möjlighet att vända sig till en professionell terapeut.
Ilse Sand är psykoterapeut och präst. Hon är en omtyckt och erfaren föreläsare i sitt hemland Danmark. Hon har tidigare utkommit med flera böcker. På svenska boken ”Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar”. Det man i dagligt tal kallar HSP, highly sensitive person. En problematik som man alltmer börjat skriva och tala om.
Mycket som Ilse Sand skriver om i den nya boken har egentligen samma innehåll som den tidigare och det är inte konstigt. För vem är inte särskilt känslig i någon eller några av livets alla stora och komplexa problem.
Här några rubriker ur den nya boken: ”Undvik onödiga konflikter”, ”Säg vad du vill och vad du önskar dig”, ”Vänd din avundsjuka till något konstruktivt”, ”Lär känna din rädsla”, ”Härda ut när känslorna blir starka”, ”Låt dig fångas av glädjen”, ”Investera i dina relationer” och ”Dra ner på förklaringar och utveckla din självbild”.
Allt förefaller så självklart egentligen. Ilse Sand skriver: ”Det är sällan klokt att skrida till handling när en känsla når sin maximala styrka…Att härda ut i stället för att göra något överilat är något du kan öva dig på”. Liksom det mesta man övat in föreslår hon att man ska bryta tanken och göra något annat. Ta ett varmt bad, krama om dig själv, be en bön är några förslag.
Självklart måste vi jobba med oss själva och försöka hitta vägar ur konflikter och rädslor. När oron blir för stor, för en normal reaktion har vi en tendens att överdriva och komplicera. Ilse Sand föreslår att vi ska göra en lista med plus och minus för att vi själva ska förstå.
Brist på glädje, trots att den finns runt hörnet, kan vara svår att hitta. Helst vill man dra täcket över sig och somna in för gott, men i stället för att göra det, kanske den första hjälpen står alldeles bredvid dig. Gillar du naturen gå ut i den, gillar du att läsa, läs om någon av dina favoriter, känner du någon som alltid gör dig glad ring henne eller honom. Efteråt uppstår en slags nöjdhetskänsla med dig själv. På samma sätt som när du gjort något bra på jobbet eller i förhållande till några medmänniskor.
Ofta vet vi inte vad vi längtar efter, eller vad det är vi saknar. Det känns bara tomt. Det är svårt att veta vad som är fel, men det gäller att överleva mitt i krisen. Det finns två sätt skriver Ilse Sand: att antingen och återigen rikta tankarna mot något positivt, eller att gå in i det som gör dig ledsen och försöka förstå vad som händer i dig. Det är bra att göra båda delarna och hitta ditt eget flexibla sätt att vara i sorgen, så att du omväxlande går emot den och in i den. Ilse Sand citerar den grekiske filosofen Aristoteles:
Att vara vis är att lära känna sig själv,
att veta vem man är
och utveckla den inneboende kraft
som gör en till en enastående människa.
Ilse Sand föreslår oss också att skriva ett avskedsbrev. Ett brev som aldrig sänds, men som hjälper till att reda ut de problem man brottas med. Det kan vara något ouppklarat i en kärleksrelation eller i förhållande till en nära släkting, men också andra val som inte fungerat tillfredställande. Det gäller att förstå sig själv och det tar tid. Det är det Ilse Sands bok Hitta nya vägar i känslornas labyrint”, framförallt handlar om.
Ilse Sand är psykoterapeut och präst. Hon är en omtyckt och erfaren föreläsare i sitt hemland Danmark. Hon har specialiserat sig på HSP, särskilt känsliga personer.